Actualitat

Nous grups Espai Dona! Esport adaptat a la dona

ag. 25, 2023 | Espai Dona

Projecte Espai Dona és un punt de trobada entre dones  des de xerrades, tallers, activitats  i grups d’entrenament.
Amb l’objectiu de sentir-se acompanyades i guiades,  un punt on compartir amb altres dones el seu estat d’ànim, sentir-se més vigoroses i motivades.

Les Piscines Municipals de Manresa com a centre esportiu  especialment dedicat a la millora de la salut de les persones, fa anys que  ens hem  adonat de les mancances, i els buits en els entrenaments estàndards, que no tenen en compte les necessitats de les dones. Es per això que fa uns tres anys, i com embrió del projecte Espai Dona, van néixer les activitats Embaràs Actiu i MamaFit.

L’objectiu d’aquestes activitats és per a l’Embaràs Actiu, disminuir el risc de diabetis gestacional i hipertensió, i ajudar al control del pes durant l’embaràs i a millorar la qualitat del descans.  Amb el MamaFit, nascut de la necessitat de les primeres mares que van participar a l’Embaràs Actiu de seguir amb l’exercici durant el postpart, acompanyades dels seus nadons, és ajudar a recuperar la forma física anterior al part.  Aquestes dues activitats són per a abonades.

Ara fem un pas més, i posem en marxa un nou model de servei personalitzat i adaptat a les necessitats del cos de la dona en les diferents etapes de la vida.

Existeixen diversos entrenaments, plans alimentaris i varietat de recomanacions en els estils de vida amb un mateix objectiu; millorar la salut, incrementar el nivell d’energia i endarrerir el procés d’envelliment mantenint una bona condició física.

Comencem  aquest projecte centrant en l’entrenament, i per això proposen 4 grups d’entrenament reduïts dedicats a les dones en les diferents etapes de la vida:

En l’adolescència i la joventut, un dels objectius més importants és aconseguir una bona massa òssia i millorar/corregir la postura. Els entrenaments de força contribuiran a desenvolupar un bon to muscular i faran augmentar la densitat òssia, factors molt importants per poder portar una vida més activa durant l’edat madura i prevenir futurs problemes d’osteoporosis.

A partir dels 40 anys, hi ha una pèrdua molt important de massa muscular (sarcopènia), fins a 2,5kg de múscul cada 10 anys. Hi ha una disminució del ritme metabòlic i es comencen a apreciar canvis físics. Cal seguir entrenant la força i incloure entrenaments tipus HIIT.

En aquests dos plans es té en compte també el cicle menstrual de cada una de les participants, un fet al que no solem donar importància, però que ens ajudarà a planificar molt millor els entrenaments personalitzats. Sabíeu que cada fase del cicle menstrual ens pot afectar en el rendiment a l’hora d’entrenar?

  • La fase menstrual, és una fase de baix rendiment i que demana més descans. Per això es recomana un tipus d’exercicis suaus, com estiraments o exercicis de mobilitat.
  • La fase fol·licular, està marcada per una pujada de l’energia, i un rendiment molt més alt que s’ha d’aprofitar, amb exercicis de força i de millora del rendiment.
  • La fase d’ovulació ens porta molta motivació, amb un estat d’anímic òptim, i és un bon moment per intentar batre el teu propi rècord, i compensar les fases de menys activitat.

I finalment la fase premenstrual, amb una gran baixada del rendiment i augment del cansament, que ens ha de portar a dedicar-nos a exercicis com el ioga, el pilates, etcètera.